Carrello

NYHEDER

jan. 19 2018

HVORDAN MAN DYRKER VIN?

Først skal du selvfølgelig vælge en type drue. Som enhver anden plante, vokser nogle drue sorter bedre i nogle områder end andre, og de tilbyder ligeledes mange forskellige aromaer og aspekter. I vinens verden er der tre generelle drue typer: Amerikansk, europæiske og moscatina. De amerikanske druer vokser bedst i varme og solrige klimaer. De europæiske druer er almindelige i hele Europa, og i de mest nordlige regioner i USA. Druerne “moscatine” findes almindeligt i de fleste sydlige regioner af USA. Inden for hver enkelt drue sort, er der mange arter at vælge imellem, som alle tilbyder forskellige aromastoffer, farver, strukturer og størrelser. Det er ikke let at finde én, der passer til dine behov eller klimaet i dit område. Et godt råd er altid at kigge efter planter, der har rødder og grene fordelt symmetrisk.

Forbered dine vinstokstiklinger godt

Hvis du har en vinstok, hvorfra du gerne vil skabe en ny plante, kan du skære en stikling direkte af planten. Den skal helst være mindst 8-10 måneder gamle, så den næsten er helt træagtig. Dvs. det bedste tidspunkt er normalt i slutningen af vinteren, fra januar til februar, eller i efteråret fra september til oktober. Snittet skal ca. være 45 ° og tag kun sunde, smukke, og livskraftige grene. Hvis du vil, kan du bruge de grene, der fjernes fra planten i forbindelse med beskæring, de skal dog mindst være 30-40 cm, med mindst tre smukke store knopper. Når du bruger stiklingerne, plant så vidt som muligt – i flere forskellige steder – for at maksimere chancerne for succes.

Vælg et velegnet sted.

Vinstokke er langsigtede planter, der kan leve mellem 50 og 100 år. Sørg derfor for at placeringen kan rumme planten permanent, så den har passende plads fremover. I koldere områder skal du sørge for at plante vinstokke i et solrigt område, helst mod syd. På denne måde kan du forhindre frost i at ødelægge vinstokkene.  Det er også vigtigt at du forbereder jordbunden godt. Vinstokke vokser ikke godt i alle jordbundsforhold, så sørg for at det er det rigtige før plantning. Brug en let stenet, ler, eller sandet jordbund med en pH større end 7. pH er en betegnelse, der anvendes til at angive basiciteten eller jordens surhedsgrad. Med en pH større end 7 bliver bunden også kaldt “alkali”. Du kan også ændre jordens dræningssystem, hvis det skulle være nødvendigt, det er nemlig ikke godt for rødderne at blive for våde, dette tillader ikke planten en sund vækst. Selv om det måske synes ulogisk, har en vin plante ikke brug for en rig jordbund af næringsstoffer. Undgå  befrugtede jord hvis det er muligt, og bed endelig gartneriet om konkrete forslag til den sort du vælger.

Forbered en espalier til dine vinstokke.

Vinstokke er en klatring plante, der vokser lodret på en støttestruktur. Hvis ikke du planter langs et hegn eller anden struktur, så byg eller køb en espalier. Der findes mange forskellige beskærings og opbindingssystemer, der varierer afhængigt af klima, druesort, og lokale traditioner. Her på Castello di Roncade bruger vi metoden “Guyot og Sylvoz”. I denne avl form, et par måneder efter indledningen af vinter pausen, begynder beskæringen. Man efterlader én eller to grene, der forbliver på planten i mindst fire eller fem år. På dem forbliver der fire jævnt fordelte spirer. En opbinding ligner næsten et stort T, den lodrette del er stammen og de vendrette, er de 2 skud der går ud til hver side. Skudene afskæres sådan, at der er ca. 5-7 knopper på begge sider. Senere hen bliver de frugtbærende skud bundet lodret op på to vandrette stålstråde. Hen over sommeren kommer der 2 nye skud, der ligeledes bindes op, da de skal bære de frugtbærende skud til næste år. De vandrette grene, også kaldt “speroni”, fraklippes ved vinterbeskæringen.

Husk, at på det tidspunkt du beslutter at gennemføre dette “Guyot og Sylvoz”system, er det nødvendigt at drage fordel af så meget solenergi som muligt. Systemet er i stand til at kunne levere plante anlæg i god relation med kvalitet og produktion.

img_0494