Carrello

NYHEDER

jul. 02 2018

NÅR ARBEJDE OG LIDENSKAB ER ET.

Årene er gået stærkt siden 2008, da jeg flyttede til Italien, og hvis jeg skulle se tilbage på mit liv i form af oplevelser, med start i Chianti, så Rom, Sardinien, Sicilien og nu Roncade i Veneto, så må jeg indrømme at jeg ser et temmelig usædvanligt liv. På mange måder har det været et interessant liv, og det er det stadig. Med andre ord et liv, der hurtigt har presset mig til at lære, ikke kun det italienske sprog, men jeg vil hellere sige Italien selv, dets kulturer og tusind farver. Som dansker må jeg erkende, set udefra, at det ikke var et klogt valg at flytte til et land, hvor alt i alt velfærd er en anden ting i forhold til i Danmark. Jeg kan godt lide at tænke på livet som et stort hjul, der løber rundt uden at stoppe, og hver gang det befinder sig tilbage til startpunktet, bliver en ny revolutionerende generation født, som synes at være den første til at modsætte sig systemet. Denne ungdommelige naivitet, som leder dig til at gøre meningsløse ting, har heldigvis også påvirket mig. Jeg tror dog på, at alt i sidste ende har en mening. At Italien var, og er min passion, har jeg aldrig nægtet. Jeg har altid elsket dette land og i en eller anden forstand ønsket at bo her. Men aldrig havde jeg forventet at komme til det punkt, at bo i et andet land og så dedikere en stor del af mit liv til at arbejde, det er bare ikke lige så romantisk som man kunne forestille sig.

Vi kan vel næsten kalde mig en moderne vagabond, tænk, jeg har ikke haft en rigtig ferie i flere år. I gennemsnit rejser jeg årligt i 130 dage og sover på omkring 45 forskellige hoteller. Når jeg er hjemme i Italien, er jeg stadig langt fra min familie, alligevel ser jeg hver dag med stor nysgerrighed og ønske om at fortsætte. At møde alle Jer under vores messer, smagsprøver, eller når I tilbringer Jeres ferie her på slottet, ud over at være en stor fornøjelse, er det et incitament til at fortsætte med mit arbejde. Vi må ikke glemme det faktum, at jeg var 29 år da jeg ankom til Castello di Roncade og virksomheden har siden ændret sig fra et produktionsmæssigt synspunkt til det bedre. Virksomheden er gået fra en produktion af 150.000 flasker til 450.000 om året, og turistsektoren er steget med 300%. Vores vine vinder guldmedaljer i de forskellige verdenskonkurrencer, og vores vinmager Enologo er blevet Italiens bedste i 2018. Kort sagt, det faktum at vi ikke arbejder for en af de mest kendte og berømte vin mærker i Italien, hvilket betyder mindre ressourcer og muligheder for at vokse produktivt på et ret monopolariseret marked opdelt i områder, hvor nogle er mere værdsat end andre, har naturligvis øget muligheden for at vokse karrieremuligheder i virksomheden. Et lille firma er utvivlsomt mere villig til at give medarbejderne muligheder og plads til at tage risici, som mange andre virksomheder ikke kan gøre. For os arbejdere er det ligesom i fodbold, det er altid mere sjovt eller prestigefyldt at opnå positive resultater med et ukendt hold eller bundhold end med et hold, der allerede har vundet på papiret inden start.

Jeg er ikke født på en vinmarke, lad os sige det klart, der er ikke mange i København. Og vin var ikke ligefrem min yndlingsdrik. Jeg drak det, når muligheden bød sig, men vi kan vist godt sige at mit første valg var øl. Passionen for vin har siden hen ramt mig, og jeg husker præcis hvornår det skete. Det var netop i Radda in Chianti, jeg havde kun været i Italien i få måneder. Jeg siger ikke noget firmanavn, men Chianti i almindelighed er et område, hvor mange vingårde ligger meget tæt på hinanden, ofte kun med en smal vej af få meter der opdeler dem, men den lille afstand kan gøre en stor forskel i smag og kvalitet. Jeg husker at smage på to rødvine produceret af to virksomheder med helt forskellige produktionsfilosofier, og jeg kan ærligt sige, at selv om vinene havde de samme navne: Chianti Classico DOCG Riserva, der angiver forbrugeren om samme geografiske oprindelse, den ene vin var tusind gange bedre end den anden. Denne forbindelse mellem jord og produktion til dit glas er meget fascinerende. En god “terroir”, altså dette berømte ord, der indikerer et afgrænsede område, hvor de naturlige, fysiske og kemiske forhold, og klimaet tillader skabelsen af en specifik og identificerbar vin gennem de unikke karakteristika ved dens territorialitet, er bestemt vigtigt, men det er ikke nok. Du er nødt til at forpligte dig til at lave et godt produkt. Det er nødvendigt at følge de teknologiske udviklinger med nysgerrighed og interesse, vine idag er meget bedre end de var for kun 15 år siden, interessen skal dog være der for at forbedre produktet ikke nødvendigvis for at reducere produktionsomkostningerne. Når du har et godt produkt, skal du selvfølgelig også kunne sælge det, og her på Castello di Roncade har vi over flere år skabt et effektivt team på alle fronter, og det giver os håb for fremtiden. Derfor er jeg meget stolt af at arbejde for denne vingård.

//Dennis Bach Groth

1-vigneto-chianti-2