Carrello

NYHEDER

sep. 19 2018

ROSÉ VIN

Rosévin er i øjeblikket på sit højeste nogensinde, og er blandt de vine, der sælges allermest i mange lande, og forklaringen er formentlig kun fashion. Det virker måske lidt trivielt, men ligesom i tøjets verden er vin også påvirket af mode, og lige præcis historien bag rosé er mere speciel end andre, da den efterlader os en del spørgsmål som: Hvorfor lige rosé? Mon det har noget at gøre med farven? Eller måske smagen af lethed og friskhed? Alt er muligt, men jeg er stadig forbløffet, når jeg hører folk sige: vi drikker normalt kun rosé om sommeren. Hvorfor kun om sommeren? Og frem for alt, hvilken slags rosé? Rosé er ikke bare rosé, produktionen kan foregå på forskellige måder: med brug af røde druer, typisk med ikke særlig intens farve eller med lyserød farve; man kunne også gå efter en høst med en dominans af hvide druer frem for røde druer; eller ved brug en hvilken som helst type drue efter en bestemt procedure, der gør det muligt at udtrække lidt farve fra skallen. Herefter kan man vælge at lave den tør eller sød, og selv om mange producenter siger, at det ville være en alvorlig fejl at tro, at rosé er lavet af en blanding mellem to typer vin, rød og hvid (dette er en praksis, der er forbudt i vinverdenen), ved vi, at mange producenter laver deres rosé af drue rester, og derfor kan der under alle omstændigheder ikke altid være tale om et første valg af kvalitet. Så rosé har ikke en enkelt procedure, smag, stil, enhver producent kan følge deres egen smag uden at følge en specifik norm. Jeg har svært ved at tro, at roséens popularitet skyldes smag. Selvfølgelig ved man efterhånden, at roséer ofte er lette og friske, og folk køber dem også på grund af det, men hvis de ikke havde den lyserøde farve, ville de så købe dem? I dag er Champagne rosé på sit højeste, og snart vil man sandsynligvis også lave Prosecco rosé. Markedet taler klart, det er mode, og der er ingen anden forklaring.

På Castello di Roncade bruger vi en moderne metode, det vil sige at vi bruger druernes skin i ca. 4/5 timer under fermenteringsprocessen, som derefter giver farve til musten, så de røde druer vinificeres til hvid, som man siger, selvom farven rent faktisk bliver lyserød. Vores mousserende rosé “ Patriarca” er lavet af Pinot Noir (Pinot Nero), en rødvins drue, der anses som den ædleste og mest elegante i verden, den genetiske far til vinstokke som Pinot Gris, Chardonnay og Pinot Blanc, en af de mest fascinerende og sofistikerede vine, som du kan finde i omløb. Her er hvad jeg kan sige med sikkerhed, at vores “Pariarca” er ikke en anden klasses vin, men en førsteklasses vin.

At Pinot Noir er en gammel international druesort, er helt sikkert, men der er ingen sikkerhed omkring dens oprindelse. Det vides ikke hvor og hvordan den blev født, selv om det nu er veletableret og accepteret, at dens oprindelse er fra Côte d’Or i Bourgogne over 2.000 år tilbage. Vi finder idag Pinot Noir på mange steder i verden, og det er selvom udbyttet generelt er lavt og planten er temmelig følsom over for sygdomme, altså at dyrke eller lave vin af denne druesort er virkelig en alvorlig udfordring for agronomer og enologer. Denne særlige kendsgerning får sommetider vinens verden til at ligne kunstens verden, når den perfekte årgang bliver sjælden opstår der typisk en del snobberi, som netop er tilfældet omkring denne vinstok. Tænk bare, at den dyreste Pinot Noir i verden er “Henri Jayer Richebourg Grandu Cru” (Côte de Nuits – Francia). En rød Bourgogne, som ikke længere er i produktion, og koster omkring $ 14.395 pr. Flaske.

Den mest berømte Pinot Noir er derfor rød, ikke rosé, men som tidligere nævnt er Pinot Noir meget vanskeligt at dyrke, da den har brug for et stabilt klima: der må ikke være for varmt for at undgå en for hurtig modning, og heller ikke for koldt, den har nemlig også brug for en korrekt udvikling af tanniner. Tanninerne er naturligvis ikke afgørende for rosé vinene, da skallen kun bruges lidt, men disse komplikationer er også grunden til, at i mange områder som i vores, at Pinot Noir høstes tidligt for at så blive vinificeret til hvid ( Rosé). Når man høster tidligt uden fuldmodne druer og gærer uden skaller, opnår man en “neutral” vin med den bedst mulige friskhed, som er den perfekte base for produktionen af mousserende vine, som sammen både giver krop, kompleksitet og en bemærkelsesværdig levetid. Dette gælder vores Patriarca, som de berømte mousserende vine fra Franciacorta eller prinsen af alle mousserende vine, Champagne. De er duftende og frugtige mousserende, men deres kompleksitet varierer alt efter klima og individuelle produktionsmetoder.

// Dennis Bach Groth

1200x1200-post