Carrello

NYHEDER

nov. 19 2018

TERROIR.

Il terroir er et fransk ord, der ikke kun betyder en ting, men udtrykket indeholder en lang række ord, og det gør det svært for mange at forstå. Næsten som navneordet “Hygge” på dansk / norsk, der bruges til at definere en følelse, en social atmosfære, en handling relateret til følelsen af komfort, sikkerhed, varme og fortrolighed. Sikke noget vrøvl siger de fremmede, men nej, det er bare “Hygge”. Man kan ikke bare forstå det ved at læse, man er nødt til at have lidt praktisk viden. Terroir kan defineres som et veldefineret område, hvor de naturlige, fysiske og kemiske forhold, det geografiske område og klimaet tillader oprettelsen af en specifik og identificerbar vin, gennem de unikke egenskaber ved dens territorialitet, men det definerer også samspillet mellem flere faktorer, såsom kultur, jord, disposition, klima, vinstokke, vinproducenter og forbrugere. Denne kendsgerning hjælper ikke med at forstå ordets betydning, da fortolkningen kan variere fra person til person ud over antagelsen om, at den anvendes korrekt eller ej. For eksempel giver mange gode producenter kredit til deres terroir som en forklaring på den særlige kvalitet deres vin har, men ofte er sandheden ikke kun at finde i et ord, der er en række ting der spiller ind; som teknologi, menneskets arbejde i vinmarken og i kælderen. Det er korrekt, at det er nemt at lave en god vin i gode årgange eller i et perfekt klimaområde, men når alt ikke går som det skal, på grund af vejret eller sygdom, har man mere end noget andet brug for en god vinmager, og det har på ingen måde noget at gøre med terroiren. Det er selvfølgelig fint, at ekspressionen “terroir” er i konstant udvikling, men det ville være klogt at være forsigtig med ikke at bruge det for ofte som en forklaring på produktets kvalitet. Det ville være som at give anledning til filosofi, som måske ofte ikke er helt forkert, men den totale sikkerhed har man ikke. Når man bruger argumenter som det “traditionelle”, betyder det stort set, at alt skal gøres, som man altid har gjort det, og dette vedrører brugen af barriques, naturlig gær, den “traditionelle” maceration af druer, fraværet af temperatur kontrol under vinfremstillingen og så videre, så tror jeg, at vi har mistet ordets sande betydning, at vi er kommet til en alt for ekstrem overdrivelse. De innovative metoder, så længe de er sunde og forbedre produktets stabilitet og kvalitet, er vigtige, det ville være at seriøst problem, ikke kun for vinens verden, at stoppe alt udvikling. Vi skal huske på, at vinene idag er meget bedre end tidligere, især takket være de mange udviklinger, der hele tiden sker i denne sektor. Jeg er for en terroir af vished og forståelse, der forklarer hvordan klimaet og jorden har en direkte indflydelse på kvaliteten af vinen, resten tilskriver jeg den menneskelige indflydelse. Nok med guddommelig forklaringer, vi er nødt til at præcisere og forenkle tingene. Vi hører ofte kunder, der taler om nogle tidligere turistbesøg hos små producenter, hvor måske vinifiering og lagring kun finder sted i eg tønder. Der er ingen tvivl om, at besøget har været interessant, næsten en smuk autentisk hukommelse, men ikke desto mindre er det vigtigt, at ikke blive narret af de smukke turistoplevelser, gæstfriheden, der udtrykker tradition og respekt for fortiden, da dette ikke nødvendigvis har noget at gøre med produktets kvalitet. Hvor ofte hører man ikke, at vinen var bedre hos producenten end hjemme. Vi skal respektere andres ideer, men jeg tror ikke, vi kan diskutere hvor vigtig en god økonomisk ressource er for at lave god vin idag. Jeg giver nogle eksempler; Den manuelle arbejdskraft i vinmarkerne har en høj pris for mange virksomheder, men ikke for alle, for små producenter, der arbejder alene, koster det kun en masse sved og tid. Det som en lille vingård normalt ikke har råd til, men som giver en vigtig værdi til vinen, er at erstatte tønderne tit, og så er det ikke nok at tilfredsstille sig med en slags. Hvis man ønsker en god kompleks vin, er det vigtigt at have tønder i forskellige størrelser. Gode ståltanke koster også, men ikke så meget som et godt og uddannet personale, der ved, hvordan man bruger dem til perfektion. Vinens verden forandrer sig, og vi er nødt til at følge teknologien med gode enologer og agronomer.

 

// Dennis Bach Groth

1-vigneto-chianti-2